Πως λειτουργεί το Λαρυγγόφωνο;

Το λαρυγγόφωνο αποτελεί ένα απο τους πιθανούς τρόπους που μπορεί ένας λαρυγγεκτομηθείς ασθενής να μιλήσει και πάλι. Η συσκευή παράγει δονήσεις προσομοιάζοντας τις δονήσεις των φωνητικών χορδών.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε πολύβοους χώρους, σε τηλεφωνικές συνομιλίες, σε περιστάσεις που θέλουμε να ακουστούμε δυνατά, να φωνάξουμε σε κάποιον σε μακρινή απόσταση, ή ακόμη και να καλέσουμε σε βοήθεια. 

Για να έχουμε ένα ποιοτικό φωνητικό αποτέλεσμα, πέρα από την εξάσκηση και τον χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσουμε, παίζει σπουδαίο ρόλο η φυσιολογία του δέρματος πέριξ του στομίου.

Πιο συγκεκριμένα εάν το δέρμα έχει υποστεί σκλήρυνση και πάχυνση, ύστερα απο θεραπεία ακτινοβολιών, αυτό ενδεχομένως να δυσκολέψει το έργο της συσκευής.  Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να ψάξουμε για μαλακότερα σημεία στο λαιμό ή να δοκιμάσουμε να μιλήσουμε με την χρήση του ειδικού "καλαμακιού" μέσω της οδοντοστοιχίας μας.

Η "ομιλία" του λαρυγγόφωνου είναι έντονα ηλεκτρονική και σε αρχικό στάδιο, ενδεχομένως να αποτρέψει μερικούς ανθρώπους. Η λειτουργία του επιτονισμού μπορεί να προσδώσει διακύμανση στην φωνή και να την κάνει πιο ανθρώπινη.

Παρακάτω ο Tony μας κάνει μια μικρή επίδειξη του Λαρυγγοφώνου Tru tone

 

Διαβάστε Περισσότερα

Λαρυγγεκτομή: Μέθοδοι Αποκατάστασης της Ομιλίας - Πανεπιστήμιο του Κάνσας

Video: