Αρχική / Blog / 4 Απαραίτητα Βήματα για Σωστή Φροντίδα των Χειρουργικών Εργαλείων

4 Απαραίτητα Βήματα για Σωστή Φροντίδα των Χειρουργικών Εργαλείων

Πίσω στο blog
16/07/2020
4 Απαραίτητα Βήματα για Σωστή Φροντίδα των Χειρουργικών Εργαλείων

Η σωστή φροντίδα των χειρουργικών εργαλείων δεν απαίτει πολύ από το χρόνο σας ούτε είναι δύσκολη. Αρκούν μόνο 4 βήματα:

 

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ / ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ

  1. Εντός 10 λεπτών μετά την χρήση απομακρύνουμε τις οργανικές ουσίες που έχουν επικολληθεί στα ανοξείδωτα εργαλεία με τρεχούμενο θερμό (όχι καυτό – κάτω των 45°C) νερό.
  2. Σε περίπτωση επίμονων λεκέδων ή σημείων με τραχεία επιφάνεια (ανάγλυφη, αντιολισθητική, κ.λπ.) είναι σκόπιμο να τρίψουμε με ειδική πλαστική βούρτσα. Προσέχουμε τις «κλειστές» γωνίες και εν γένει τα σημεία που μπορούν να εγκλωβιστούν ρύποι (π.χ. το εσωτερικό των ρυγχών).  
  3. Εμβαπτίζουμε τα εργαλεία σε δοχείο με διάλυμα απορρυπαντικού/απολυμαντικού ή απλώς απορρυπαντικού σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Το ίδιο διάλυμα να μην χρησιμοποιείται πέρα από τον χρόνο ζωής που αναγράφει η συσκευασία του. Συνήθως η διάρκεια ζωής του είναι 5-7 ημέρες ανάλογα και με το μικροβιακό φορτίο που έχει συσσωρευτεί. Σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι, σε περιπτώσεις περιστροφικών ιατρικών εργαλείων και ενδοσκοπίων συνίσταται η χρήση ειδικότερων απορρυπαντικών/ απολυμαντικών ώστε να γίνεται σωστότερος καθαρισμός.
  4. Αφήνουμε τα εργαλεία να στεγνώνουν πλήρως σε ειδικό διάτρητο δοχείο.

 

ΛΙΠΑΝΣΗ

  • Με το κατάλληλο λάδι λίπανσης, λιπαίνουμε όλα τα σημεία των εργαλείων όπου υπάρχει επαφή μετάλλου με μέταλλο όπως μεντεσέδες, ενώσεις, σκέλη ψαλιδιών, κ.λπ. Το λιπαντικό πρέπει να είναι κατάλληλο για κλιβανισμό.

 

ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ

  • Εξετάζουμε ξεχωριστά κάθε εργαλείο για τυχόν αποχρωματισμούς, αλλοιώσεις ή βαθουλώματα.
  • Ελέγχουμε όσα εργαλεία έχουν αρθρώσεις, ότι μπορούν να κινηθούν απρόσκοπτα. Τα σκέλη των λαβίδων και των ψαλιδιών να είναι ευθυγραμμισμένα, τα αυτόματα άγκιστρα κλειδώνουν & ξεκλειδώνουν με ασφάλεια, κ.λπ.
  • Ελέγχουμε τα κοπτικά εργαλεία ότι παραμένουν αιχμηρά. Μπορούμε να δοκιμάσουμε να κόψουμε ένα στρώμα 1-2 γαζών ή να προμηθευτούμε ειδικά υλικά που προορίζονται για αυτή την χρήση.

 

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ

Ανάλογα με τον τύπο κλιβάνου που διαθέτουμε, λειτουργούμε ως ακολούθως:

ΥΓΡΟΣ ΚΛΙΒΑΝΟΣ

  • Τυλίγουμε τα εργαλεία σε χαρτί αποστείρωσης ή τα τοποθετούμε σε θήκες αποστείρωσης. Βεβαιώνουμε ότι τα πακέτα που ετοιμάσαμε ή οι θήκες έχουν τουλάχιστον 10cm πλάτος.
  • Τα εργαλεία τοποθετούνται πάντοτε ανοιχτά και «ξεκλείδωτα» ούτως ώστε ο ατμός να φτάσει σε όλα τα μέρη των εργαλείων. Επίσης, δεν γεμίζουμε το κλίβανο υπερβολικά καθώς μπορεί να δημιουργήσουμε «κένα αέρος» στα οποία δεν μπορεί να φτάσει ο ατμός
  • Προσέχουμε τα αιχμηρά εργαλεία να τοποθετηθούν με τρόπο ώστε να μην γδέρνουν τα υπόλοιπα εργαλεία.
  • Δεν ξεχνούμε να προσθέσουμε τον δείκτη αποστείρωσης
  • Συνιστάται η χρήση απιονισμένου ή αποσταγμένου νερό για την καλή λειτουργία του κλιβάνου αλλά και την καλύτερη προστασία των εργαλείων
  • Οι ελάχιστοι προτεινόμενοι χρόνοι αποστείρωσης σε έναν υγρό κλίβανο είναι: 

 

Θερμοκρασία Διάρκεια
121 C 15 λεπτά
126 C 10 λεπτά
134 C 3 λεπτά

 


ΞΗΡΟΣ ΚΛΙΒΑΝΟΣ

  • Τοποθετούμε τα εργαλεία είτε σε δίσκους είτε σε μεταλλικά κουτιά. Εάν επιλέξετε κουτιά είναι σημαντικό αυτά να σφραγίζουν ερμητικά ούτως ώστε να μπορούν να αποθηκευθούν χωρίς κίνδυνο απώλειας της αποστείρωσης.
  • Τα εργαλεία τοποθετούνται πάντοτε ανοιχτά και «ξεκλείδωτα» για την αποφυγή της παραμόρφωσης λόγω της θερμικής διαστολής
  • Προσέχουμε τα αιχμηρά εργαλεία να τοποθετηθούν με τρόπο ώστε να μην γδέρνουν τα υπόλοιπα εργαλεία
  • Δεν ξεχνούμε να προσθέσουμε τον δείκτη αποστείρωσης
  • Οι ελάχιστοι προτεινόμενοι χρόνοι αποστείρωσης σε έναν ξηρό κλίβανο είναι: 
Θερμοκρασία  Διάρκεια
160 C 120 λεπτά
170 C 60 λεπτά
180 C 30 λεπτά


Πηγές

"Αποστείρωση και απολύμανση: ορολογία, συσκευές και χημικές μέθοδοι ελέγχου απολύμανσης και αποστείρωσης" / Αναπλ. Καθ. Γεωργία Βρυώνη, Εργαστήριο Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ

Σχετικά Άρθρα

-Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία με τον ασθενή 

-6 Ιδέες για να αυξήσετε την πελατεία του ιατρείου σας

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.