Τηλέφωνο: +30 210 5778061
Δώρεάν μεταφορικά, σε παραγγελίες άνω των 40€, εντός Αττικής
Αρχική / Blog / Λίγα λόγια για τους τραχειοσωλήνες

Λίγα λόγια για τους τραχειοσωλήνες

Πίσω στο blog
16/07/2020
Λίγα λόγια για τους τραχειοσωλήνες

Γενικά

Ο τραχεισωλήνας (ή σωλήνας τραχειοστομίας) είναι το βασικότερο εφόδιο στην καθημερινότητα των ασθενών με τραχειοστομία. Ανάλογα με το περιστατικό συνιστάται η χρήση διαφορετικού τύπου τραχειοσωλήνα. Η παραμονή του σωλήνα μπορεί να είναι προσωρινή ή και μόνιμη. Ο ασθενής και οι συγγενείς του, είναι σημαντικό να έχουν μια γενική γνώση ώστε να τους χρησιμοποιούν σωστά και να τους διατηρούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. 

Τύποι τραχειοσωλήνων

Μια βασική διάκριση μπορεί να γίνει είναι σε τραχειοσωλήνες διπλού και μονού αυλού. Οι τραχειοσωλήνες διπλού αυλού διαθέτουν εσωτερικό σωλήνα και γενικώς παραμένουν για σχετικά μεγάλο διάστημα. Απο την άλλη οι τραχειοσωλήνες μονού αυλού δεν διαθέτουν εσωτερικό σωλήνα και μπορούν να παραμείνουν για διάστημα μόλις 1-3 ημερών. Και στις δύο κατηγορίες οι τραχεισωλήνες μπορεί να διαθέτουν αεροθάλαμο (cuff)

Καθαρισμός και απολύμανση

Η υγιεινή του τραχειοστόματος, είναι πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να φροντίσουμε απο τις πρώτες κιόλας ημέρες. Ανάλογα και με το περιστατικό, ο καθαρισμός των τραχειοσωλήνων μπορεί να απαιτείται και πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Ως γενικά βήματα μπορούμε να πούμε τα εξής: 

  1. Αφαιρούμε τον εσωτερικό σωλήνα (αν είναι εφικτό και τον εξωτερικό και τον πλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι για να απομακρυνθούν ότι εκκρίσεις υπάρχουν εσωτερικά ή εξωτερικά. Όπου απαιτείται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα βουρτσάκια τραχειοστομίας ή τους στυλεούς καθαρισμού 
  2. Στην συνέχεια για την απολύμανση του τραχειοσωλήνα, ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό υγρό απολύμανσης για τραχειοσωλήνας όπως το 933 της Tracoe καθώς πολλά καθαριστικά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι επιθετικά και φθείρουν τους σωλήνες. Εναλλακτικά μπορεί να απολυμάνετε με οξυζενέ. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ δυνατό οικιακό καθαριστικό, οδοντικό καθαριστικό, ή δυνατό οινόπνευμα. 
  3. Ξεπλύνετε τους σωλήνες με τρεχούμενο νερό και αφήστε τους να στεγνώσούν. 

Σε καμία περίπτωση μην βράζετε τους τραχειοσωλήνες είτε είναι μεταλλικοί είτε πλαστικοί καθώς αλλοιώνονται τα υλικά και μικραίνει ραγδαίως η διάρκεια ζωής τους. 

Σχετικά Άρθρα

Ο καθαρισμός των τραχειοσωλήνων απο την Tracoe

Ποια είδη χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους

 

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας