Αρχική / Blog / Λίγα λόγια για τους τραχειοσωλήνες

Λίγα λόγια για τους τραχειοσωλήνες

Πίσω στο blog
16/07/2020
Λίγα λόγια για τους τραχειοσωλήνες

Γενικά

Ο τραχειοσωλήνας (ή σωλήνας τραχειοστομίας) είναι το βασικότερο εφόδιο στην καθημερινότητα των ασθενών με τραχειοστομία. Ανάλογα με το περιστατικό συνιστάται η χρήση διαφορετικού τύπου τραχειοσωλήνα. Η παραμονή του σωλήνα μπορεί να είναι προσωρινή ή και μόνιμη. Ο ασθενής και οι συγγενείς του, είναι σημαντικό να έχουν μια γενική γνώση ώστε να τους χρησιμοποιούν σωστά και να τους διατηρούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. 

Τύποι τραχειοσωλήνων

Μια βασική διάκριση μπορεί να γίνει είναι σε τραχειοσωλήνες διπλού και μονού αυλού. Οι τραχειοσωλήνες διπλού αυλού διαθέτουν εσωτερικό σωλήνα και γενικώς παραμένουν για σχετικά μεγάλο διάστημα. Από την άλλη, οι τραχειοσωλήνες μονού αυλού δεν διαθέτουν εσωτερικό σωλήνα και μπορούν να παραμείνουν για διάστημα μόλις 1-3 ημερών. Και στις δύο κατηγορίες οι τραχεισωλήνες μπορεί να διαθέτουν αεροθάλαμο (cuff)

Καθαρισμός και απολύμανση

Η υγιεινή του τραχειοστόματος, είναι πολύ σημαντικό θέμα που πρέπει να φροντίσουμε από τις πρώτες κιόλας ημέρες. Ανάλογα και με το περιστατικό, ο καθαρισμός των τραχειοσωλήνων μπορεί να απαιτείται και πολλές φορές μέσα στην ημέρα.  Ως γενικά βήματα μπορούμε να πούμε τα εξής: 

  1. Αφαιρούμε τον εσωτερικό σωλήνα (αν είναι εφικτό και τον εξωτερικό και τον πλένουμε με χλιαρό νερό και σαπούνι για να απομακρυνθούν όποιες εκκρίσεις υπάρχουν εσωτερικά ή εξωτερικά. Όπου απαιτείται μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τα βουρτσάκια τραχειοστομίας ή τους στειλεούς καθαρισμού 
  2. Στην συνέχεια για την απολύμανση του τραχειοσωλήνα, ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθεί ένα ειδικό υγρό απολύμανσης για τραχειοσωλήνες καθώς πολλά καθαριστικά που κυκλοφορούν στην αγορά είναι επιθετικά και φθείρουν τους σωλήνες. Εναλλακτικά μπορεί να απολυμάνετε με οξυζενέ. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ δυνατό οικιακό καθαριστικό, οδοντικό καθαριστικό ή δυνατό οινόπνευμα. 
  3. Ξεπλύνετε τους σωλήνες με τρεχούμενο νερό και αφήστε τους να στεγνώσουν. 

Σε καμία περίπτωση μην βράζετε τους τραχειοσωλήνες είτε είναι μεταλλικοί είτε πλαστικοί καθώς αλλοιώνονται τα υλικά και μικραίνει ραγδαίως η διάρκεια ζωής τους. 

Σχετικά Άρθρα

Ο καθαρισμός των τραχειοσωλήνων από την Tracoe

Ποια είδη χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους

 

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.