Λόγω πρόσκαιρου φόρτου εργασίας υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραγγελίες 3-5 εργάσιμες ημέρες 

Αρχική / Blog / Πάνες ακράτειας - Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Πάνες ακράτειας - Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Πίσω στο blog
03/06/2024
Πάνες ακράτειας - Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Πάνες ακράτειας - Πώς να κάνετε τη σωστή επιλογή

Ακράτεια ούρων ονομάζεται οποιαδήποτε ακούσια διαρροή ούρων. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει πάνω από 56 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. 

Η ακράτεια ούρων μπορεί να επηρεάσει άτομα όλων των ηλικιών, αν και είναι πιο συχνή στους ηλικιωμένους. Προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως ιατρικές παθήσεις, εγκυμοσύνη, τοκετός, χειρουργική επέμβαση ή απλά τη γήρανση. 

Παρόλο που η συχνότητά της αυξάνεται αναλογικά με την ηλικία (84% των ηλικιωμένων πάσχουν από ακράτεια), η ακράτεια ούρων δεν αποτελεί αναπόφευκτο επακόλουθο της γήρανσης. 

Η ακράτεια μπορεί να είναι μια δύσκολη και ενοχλητική κατάσταση, ειδικά για τους κατακεκλιμένους ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται καθημερινά τη βοήθεια των φροντιστών ή των συγγενών τους για την διαχείρισή της. 

Μία από τις πιο κοινές λύσεις που προτείνεται από τους γιατρούς σε όσους πάσχουν από ακράτεια είναι η χρήση πανών ακράτειας. Οι πάνες ακράτειας είναι σχεδιασμένες για να απορροφούν τα ούρα, αποτρέποντας τη διαρροή τους και διατηρώντας το δέρμα στεγνό και καθαρό.

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο ή ο ασθενής που φροντίζετε πάσχει από ακράτεια, τότε συνεχίστε να διαβάζετε για να εντοπίσετε τα 5 βασικά κριτήρια που πρέπει να λάβετε υπόψη ώστε να επιλέξετε τις σωστές πάνες που θα του προσφέρουν τη μέγιστη λειτουργικότητα - βασικό στοιχείο για την υγεία και την αξιοπρέπειά του - ανάμεσα στην ποικιλία προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Πάνες ακράτειας - 5 Κριτήρια επιλογής

1. Προσδιορισμός του επιπέδου διαρροής

Πόσο σοβαρή είναι η ακράτεια του ασθενή; Υπάρχουν πάνες διαθέσιμες ανάλογα με τα διάφορα επίπεδα απορροφητικότητας, από ελαφριά έως βαριά.

Η διαρροή μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:

  • Ελαφριά: Χαμηλή συχνότητα μικρών ποσοτήτων (σταγόνες)
  • Μέτρια: Μερική συχνότητα σημαντικής απώλειας ούρων (εκρήξεις, εξάρσεις)
  • Βαριά: Σταθερή συχνότητα μεγαλύτερης διαρροής ούρων 

Ενδέχεται ο ασθενής να αντιμετωπίζει περισσότερους από έναν τύπους διαρροής, πράγμα που επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε πάνες ακράτειας.

2. Επίπεδο Απορροφητικότητας & Υλικό

Το επίπεδο απορροφητικότητας είναι ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες που πρέπει να έχετε κατά νου κατά την επιλογή πάνας ακράτειας, καθώς συμβάλλει τόσο στην αποφυγή διαρροών και συχνών αλλαγών της πάνας, όσο και στην αποφυγή εμφάνισης έλκους κατάκλισης. 

Επιλέξτε πάνες με μεγάλη απορροφητικότητα, ειδικά σχεδιασμένες για ολονύκτια χρήση, εξασφαλίζοντας πλήρη απορρόφηση της υγρασίας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Με τις πάνες υψηλής απορροφητικότητας αποφεύγονται οι διαρροές και οι «δυσάρεστες εκπλήξεις», ενώ δεν απαιτείται συχνή αλλαγή της πάνας.

Δώστε προτεραιότητα σε υλικά που απομακρύνουν την υγρασία από το δέρμα, διατηρώντας την ξηρότητα και την άνεση του ασθενή. Αναζητήστε πάνες που διαθέτουν απαλό αλλά και υγιεινό εσωτερικό υφασμάτινο κάλυμμα, καθώς επιτρέπουν στο δέρμα να «αναπνέει», συμβάλλοντας κατά συνέπεια στην αποφυγή ερεθισμών.

 3. Προσδιορισμός του Μεγέθους

Τα προϊόντα ακράτειας που δεν εφαρμόζουν σωστά ανάλογα με το σχήμα και το μέγεθος του σώματος του ασθενή, πιθανόν να μην καλύπτουν τις ανάγκες του. 

Αφιερώστε χρόνο για να συγκρίνετε διαφορετικές πάνες για να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας να αγοράσετε το σωστό μέγεθος. Ζητήστε δωρεάν δείγματα από εταιρείες εφόσον είναι εφικτό ώστε να τις δοκιμάσετε πριν προχωρήσετε στην αγορά τους. 

Κάντε τις απαραίτητες μετρήσεις των γοφών και της μέσης του ασθενή. Εάν μια πάνα ενηλίκων έχει το σωστό μέγεθος και εφαρμογή, θα πρέπει να είναι άνετη στην περιοχή της κοιλιάς και να κλείνει με ασφάλεια. 

Εάν η πάνα είναι υπερβολικά ογκώδης, δεν θα εφαρμόζει άνετα στον ασθενή και θα επηρεάσει την άνεσή του. Από την άλλη, αν είναι πολύ μικρή, είναι πιθανό να την αισθάνεται πιο σφιχτή και άβολη, ενώ ενδεχομένως ακόμη και να ενοχλεί το δέρμα του. 

4. Εξάλειψη Οσμών & Δείκτης Υγρασίας

Η εξάλειψη των οσμών είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη, ώστε να αποφύγετε τυχόν στιγμές αμηχανίας και να διατηρήσετε την κατάλληλη υγιεινή του ασθενή. 

Είναι σημαντικό να αναζητήσετε πάνες υψηλής ποιότητας για τη διαχείριση της ακράτειας, οι οποίες παράλληλα καλύπτουν αποτελεσματικά τη μυρωδιά των ούρων.

Ελέγξτε τις περιγραφές των προϊόντων ή τη συσκευασία για λεπτομέρειες σχετικά με τα χαρακτηριστικά ελέγχου οσμών. 

Παρά το υψηλότερο κόστος, η επένδυση σε πάνες υψηλής ποιότητας αποδεικνύεται αποτελεσματική στη διαχείριση της ακράτειας, στη μείωση των βακτηρίων που οδηγούν σε δυσάρεστες οσμές και στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου βακτηριακών λοιμώξεων του δέρματος.

Επιπλέον, ορισμένες πάνες ενηλίκων διαθέτουν δείκτες υγρασίας, οι οποίοι αλλάζουν χρώμα ή ξεθωριάζουν όταν η πάνα είναι βρεγμένη. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους φροντιστές, καθώς σας επιτρέπει την έγκαιρη αλλαγή πάνας χωρίς την ανάγκη συνεχών ελέγχων. 

5. Budget & Ποιότητα

Η εξισορρόπηση του διαθέσιμου προϋπολογισμού με την ποιότητα των πανών ενηλίκων είναι εξίσου σημαντική. Αντί να κάνετε αμέσως τη φθηνότερη επιλογή, βρείτε ένα προϊόν που παρέχει το απαραίτητο επίπεδο άνεσης και προστασίας για την κατάσταση του ασθενή.

Κινηθείτε δηλαδή όχι με γνώμονα την ελάχιστη τιμή αγοράς, αλλά τη μέγιστη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του εν λόγω προϊόντος. 

Οι ποιοτικές πάνες ενηλίκων μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο, όμως θα προσφέρουν στον ασθενή καλύτερη συνολική αξία, μειώνοντας την ανάγκη για συχνές αλλαγές και ελαχιστοποιώντας την ταλαιπωρία του.

Extra Tips για να Επιλέξετε Πάνες Ακράτειας

  • Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό: Ο θεράπων ιατρός του ασθενή θα σας κατατοπίσει σχετικά με το είδος και τη σοβαρότητα της ακράτειάς του, ενώ θα σας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες, προτείνοντας τα κατάλληλα προϊόντα για εκείνον.

  • Προτιμήστε τις πάνες με αυτοκόλλητα: Στην περίπτωση των κατακεκλιμένων ασθενών προτιμώνται οι πάνες με αυτοκόλλητα, παρά οι πάνες βρακάκι. Προτιμήστε τις πάνες με ανθεκτικά και σταθερά πλαϊνά, αλλά και ειδικές διπλές πλαϊνές αυτοκόλλητες ταινίες, τις οποίες μπορείτε να επανακολλήσετε από το λευκό μέρος όσες φορές απαιτείται. 
  • Προσδιορίστε τη συχνότητα διαρροής: Ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε τη συχνότητα διαρροής ενός ασθενή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης. Έτσι, μπορείτε να παρακολουθείτε τον τύπο, τη συχνότητα εμφάνισης αλλά και την ποσότητα της διαρροής.

  • Διαβάστε κριτικές: Οι διαδικτυακές κριτικές και οι αξιολογήσεις από άλλους χρήστες μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την άνεση, την εφαρμογή και την απόδοση διαφορετικών πανών ενηλίκων. 

Συμπέρασμα για πάνες ακράτειας

Με τις κατάλληλες πάνες ακράτειας, μπορείτε να διαχειριστείτε σωστά την ακράτεια του ασθενή που φροντίζετε ή του αγαπημένου σας προσώπου, προσφέροντάς του άνεση, την καλύτερη δυνατή υγιεινή, αλλά κυρίως μια αξιοπρεπή ζωή.

Στο φυσικό κατάστημα και στο e-shop της Germanos Medicals θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε εξαιρετικής ποιότητας πάνες ακράτειας για την αντιμετώπιση κάθε τύπου και επιπέδου ακράτειας και διαρροών. Υπάρχουν πάνες ημέρας αλλά και πάνες νύχτας υψηλής προστασίας και απορροφητικότητας για την αποφυγή διαρροών.

Μπορείτε να βρείτε πάνες από αξιόπιστες μάρκες, όπως: Abena, Paul Hartmann, Septona κ.ά. σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ το προσωπικό μας είναι πάντα πρόθυμο να σας βοηθήσει να επιλέξετε τις σωστές πάνες και να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.

Ακόμη, μην αμελήσετε να εφοδιαστείτε με επαναχρησιμοποιούμενα σεντόνια και υποσέντονα μιας χρήσης για την άριστη φροντίδα ασθενών στο σπίτι.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις πάνες ακράτειας, τη χρήση τους αλλά και επιπλέον προϊόντα ακράτειας

Πηγές:

Συχνές ερωτήσεις

1. Μπορεί η ακράτεια ούρων να θεραπευτεί μόνιμα;

Η ακράτεια ούρων μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και η σοβαρότητα ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την αιτία και τον τύπο της ακράτειας ούρων. Οι περισσότερες περιπτώσεις ακράτειας ούρων μπορούν να θεραπευτούν ή να είναι διαχειρίσιμες με την κατάλληλη θεραπεία. 

2. Ποιες είναι οι κύριες αιτίες για την ακράτεια ούρων άνδρες και γυναίκες;

Στους άνδρες, τα προβλήματα του προστάτη είναι ίσως ο πιο συνηθισμένος λόγος που προκαλεί την ακράτεια ούρων. Στις γυναίκες, η εγκυμοσύνη και ο κολπικός τοκετός είναι ίσως η πιο κοινή αιτία της ακράτειας ούρων.

3. Ποιοι είναι οι τύποι ακράτειας;

Σε γενικές γραμμές, η ακράτεια εμπίπτει σε διάφορες κατηγορίες. Οι τρεις κύριοι τύποι ακράτειας είναι οι εξής:

  • Ακράτεια υπερχείλισης: 


Κάποιος μπορεί να έχει ακράτεια υπερχείλισης όταν η ουροδόχος κύστη γεμίζει, δεν μπορεί να αδειάσει τελείως, κι έπειτα γεμίζει με κατάλοιπα ούρων. Έτσι, ο ασθενής διαρρέει ούρα περισσότερο ή λιγότερο σε συνεχή βάση.

  • Ακράτεια από προσπάθεια: 


Αυτός ο τύπος συνδέεται συνήθως με διαρροή ούρων που οφείλεται στην αύξηση της πίεσης στην ουροδόχο κύστη λόγω βήχα, γέλιου, φτερνίσματος, άρσης βάρους κ.ά.

  • Επιτακτική ακράτεια: 


Αυτός ο τύπος προκαλείται από μια συστολή της ουροδόχου κύστης που συμβαίνει όταν ο ασθενής δεν προσπαθεί να αδειάσει την ουροδόχο κύστη του. Συνήθως, οι ασθενείς θα παραπονεθούν ότι αισθάνονται την ανάγκη να αδειάσουν την ουροδόχο κύστη τους, αλλά αρχίζουν να διαρρέουν πριν φτάσουν στο μπάνιο.

  • Μικτή ακράτεια:


Μικτή ακράτεια ονομάζεται η ακράτεια που συνδυάζει περισσότερους από έναν τύπους ακράτειας.

4. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην ακράτεια ούρων;

Θα πρέπει να μετριάσετε την κατανάλωση αλκοολούχων και ανθρακούχων ποτών, καφέ, τσαγιού, εσπεριδοειδών ή σοκολάτας. Η μειωμένη πρόσληψη αυτών των τροφών μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του αριθμού των επεισοδίων ακράτειας, ειδικά στις περιπτώσεις των γυναικών με επιτακτική ανάγκη ούρησης ή που πρέπει να ουρούν πολύ συχνά (υπερδραστήρια ουροδόχος κύστη).

5. Τι να κάνω για την ακράτεια;

Οι θεραπείες για τους διαφορετικούς τύπους ακράτειας γενικά εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες: 

  • Συντηρητική διαχείριση: είτε με φάρμακα, συσκευές όπως ο κολπικός πεσσός και μερικές φορές βιοανάδραση.
  • Πιο επεμβατικές μορφές θεραπείας, όπως η χειρουργική επέμβαση. 

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη φυσικοθεραπεία ως μέσο προετοιμασίας των μυών που υποστηρίζουν το πυελικό έδαφος.

Ο τύπος της ακράτειας, ο οποίος διαγιγνώσκεται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, θα υπαγορεύσει ποιος τύπος θεραπείας είναι κατάλληλος.

6. Για πόσο διάστημα μπορούν να φορεθούν οι πάνες ενηλίκων;

Συνιστάται να αλλάζετε την πάνα σας κάθε 2-4 ώρες ή πιο συχνά εάν αντιμετωπίζετε μεγάλη διαρροή, ειδικά όταν πρόκειται για πάνες ενηλίκων για ηλικιωμένους, καθώς το δέρμα τους μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο. Γενικά, θα πρέπει να φοράτε πάνα ακράτειας μόνο για όσο διάστημα αναφέρεται στη συσκευασία που αγοράσατε.




Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.