Αρχική / Blog / Φροντίζοντας ηλικιωμένους στο σπίτι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Φροντίζοντας ηλικιωμένους στο σπίτι: Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Πίσω στο blog
13/10/2020
caregiving-at-home

Η κατ' οίκον φροντίδα ενός ηλικιωμένου αποτελεί μια πολύ ανταποδοτική εμπειρία, αλλά μπορεί να παρουσιάσει και αρκετές προκλήσεις, ελλείψει μιας επαρκούς προετοιμασίας.
Όταν η φροντίδα δε, απευθύνεται στους γονείς ή τους παππούδες μας, τους ανθρώπους που με στοργή μας ανέθρεψαν, η πράξη αυτή επιφορτίζεται με ένα επιπλέον αίσθημα ηθικής υποχρέωσης. Εφόσον καταστεί αναγκαία, θα πρέπει να παρέχεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η ευημερία και η καλή υγεία τόσο για τους ανθρώπους που αγαπάμε όσο και για εμάς που την προσφέρουμε.

Εάν λοιπόν φροντίζετε ήδη ή πρόκειται να φροντίσετε έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, είναι καλό να γνωρίζετε ποια είναι τα εργαλεία που θα χρειαστείτε και με ποιους τρόπους θα διαχειριστείτε συνολικά αυτή την κατάσταση, ώστε να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη διαβίωση για εκείνους που αγαπάτε αλλά και για εσάς.

Ξεκινήστε τον διάλογο νωρίς

Ιδανικά και για εσάς και για τους αγαπημένους σας, είναι καλό να έχετε ξεκινήσει έναν διάλογο πολύ πριν χρειαστούν τη βοήθειά σας. Αν λοιπόν έχετε αυτό το χρονικό περιθώριο μπροστά σας, προνοήστε. Συζητήστε διεξοδικά κάποια μελλοντικά σενάρια στα οποία η φροντίδα σας θα είναι αναπόφευκτη και δώστε τους επιλογές, ώστε να έχουν λόγο στις τελικές αποφάσεις. Δεν πρόκειται για μια εύκολη συζήτηση, αλλά αυτό το στάδιο θα κάνει την υπόλοιπη διαδικασία πολύ πιο διαχειρίσιμη και για εσάς και για εκείνους.

κατ' οικον φροντίδα

Αντιμετωπίστε μια ενδεχόμενη άρνηση

Υπάρχουν ηλικιωμένοι, που αμφισβητούν ότι χρήζουν βοήθειας παρόλο που τα σημάδια υποδεικνύουν το αντίθετο. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συγκρούσεις, χωρίς να επιτυγχάνεται τελικά κανένα αποτέλεσμα.
Γίνετε σύμμαχοι του αγαπημένου σας επιχειρώντας να βρείτε την αιτία της άρνησης του, ώστε να τον προσεγγίσετε κατάλληλα και βοηθήστε τον να πάρει αποφάσεις για τον εαυτό του.
Απευθυνθείτε σε άτομα που εμπιστεύεται και εκτιμά και μαζί προσπαθήστε να χαλαρώσετε αυτή την άμυνα, κάνοντάς του προτάσεις στις οποίες θα έχει το δικαίωμα της επιλογής. Προτείνετέ του σταδιακές αλλαγές, όπως μια βοήθεια λίγες μόνο ώρες της ημέρας με έναν άνθρωπο που θα επιλέξει εκείνος, ή επιχειρήστε μια δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία θα μπορεί να σας επισημάνει πράγματα που του άρεσαν ή όχι.
Εάν αυτή η προσέγγιση αποτύχει, μπορείτε πάντα να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου με παρόμοια εμπειρία ή να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει βήμα βήμα.

Διαχειριστείτε τα ζητήματα υγιεινής

Πρακτικά, το πιο δύσκολο και απαιτητικό κομμάτι μιας κατ' οίκον φροντίδας είναι η διεκπεραίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων του ατόμου που δέχεται βοήθεια. Διαδικασίες όπως η επίσκεψη στην τουαλέτα, το μπάνιο, το ντύσιμο, που για τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι κάτι απλό, μπορούν να γίνουν πρόκληση για έναν άνθρωπο με κινητικές δυσκολίες. Επενδύστε σε προϊόντα τα οποία μπορούν να κάνουν τις διαδικασίες αυτές πολύ πιο απλές και για εσάς αλλά και για τον αγαπημένο σας.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ηλικιωμένων αντιμετωπίζει κάποια μορφή ακράτειας. Για την ελαφριάς μορφής ακράτεια, είναι καλό να προμηθευτείτε μια καλής ποιότητας πάνα βρακάκι, που προστατεύει από διαρροές, περιορίζει τις οσμές και είναι αρκετά απορροφητική, ώστε να μην προκαλούνται ερεθισμοί από την πολύωρη χρήση. Προτείνετε του τη χρήση πάνας ημέρας αλλά και νύχτας για ήρεμο ύπνο. Μην παραλείψετε να τον προμηθεύσετε με μαντηλάκια καθαρισμού μιας χρήσης. Μια συσκευασία τσέπης μπορεί να φανεί χρήσιμη στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ ένα πακέτο στο κομοδίνο του μπορεί να τον διευκολύνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Εγκαταστήστε ένα καρεκλάκι μπάνιου στην ντουζιέρα ή τη μπανιέρα του. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να στηρίζεται μόνος του και εσείς θα έχετε τα χέρια σας ελεύθερα για το σφουγγάρι και το σαπούνι. Αξιοποιήστε τον νιπτήρα όταν πρόκειται μόνο να λουστεί και φροντίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα όπως ένα υποαλλεργικό σαπούνι, που δεν ερεθίζουν το ευαίσθητο δέρμα.

Φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμη κάποια ήπια κρέμα για την προστασία του δέρματος για να προλαμβάνετε ή να αντιμετωπίζετε τυχόν ερεθισμούς. Αγοράστε ρούχα τα οποία είναι χαλαρά σε εφαρμογή, ώστε να μη δυσχεραίνουν τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Προτιμήστε βαμβακερά υφάσματα τα οποία επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει διατηρώντας το καθαρό, ώστε να αποφύγετε τυχόν δερματικές φλεγμονές ή μυκητιάσεις, κ.λπ.

Μεριμνήστε για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του περιβάλλοντός του

Όποιος κι αν είναι ο χώρος στον οποίο θα ζει ο αγαπημένος σας, είτε είναι το σπίτι του, είτε ένα δωμάτιο του δικού σας σπιτιού το οποίο θα παραχωρήσετε, καλό θα είναι η διαρρύθμισή του να μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητά σας. Απομακρύνετε όσο μπορείτε έπιπλα τα οποία εμποδίζουν την κίνηση και κρατήστε καθαρές από μικροαντικείμενα επιφάνειες όπως τραπέζια, κομοδίνα, πάγκους τουαλέτας, κ.λπ. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε τον κίνδυνο ατυχήματος και εξασφαλίζετε την υγιεινή του χώρου για περισσότερο χρόνο. Κατ' επέκταση περιορίζετε και το χρόνο που θα αφιερώνατε στην καθαριότητα και οργανώνετε πιο εύκολα το χώρο ώστε να είναι λειτουργικός.

Οργανωθείτε

Η οργάνωση είναι ένα κλειδί για να ανταπεξέλθετε πιο εύκολα σε καθημερινή βάση και μπορεί να σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο.
Αγοράστε ένα αξιόπιστο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο για τη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης καθώς, και έναν μετρητή σακχάρου και αποφύγετε τις περιττές μετακινήσεις στο φαρμακείο.
Προμηθευτείτε μια ημερήσια ή εβδομαδιαία θήκη χαπιών και ταξινομήστε την καθημερινή του φαρμακευτική αγωγή, ώστε να αποφεύγονται η παράλειψη κάποιας δόσης ή η υπερδοσολογία.
Προετοιμαστείτε για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης κρατώντας σε προσβάσιμο μέρος, τόσο από εσάς όσο κι από τον ηλικιωμένο, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (νοσοκομεία, γιατρούς, στενούς συγγενείς, κ.λπ).
Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και την καθαριότητα του σπιτιού, τις επισκέψεις σε γιατρούς, κ.λπ.

Κρατήστε τους ενεργούς

Ένας άνθρωπος που δεν είναι σε θέση να φροντίσει εξ ολοκλήρου τον εαυτό του, μπορεί να βιώσει ένα αίσθημα ακύρωσης ή ματαίωσης, ειδικά όταν πρόκειται για ένα άτομο που έχει συνηθίσει να είναι ανεξάρτητο και να βοηθά την οικογένειά του.
Γι' αυτό το λόγο θα ήταν καλό, να μπορείτε να συμπεριλάβετε τον ηλικιωμένο συγγενή σας στις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, τονίζοντάς του πόσο σημαντική είναι η βοήθειά του για εσάς.

Εργασίες όπως το μαγείρεμα, η κηπουρική, το στρώσιμο του τραπεζιού για το μεσημεριανό γεύμα, ίσως να φαίνονται ασήμαντες αλλά μπορούν να έχουν μια φοβερά θετική επίδραση στην ψυχολογία ενός ηλικιωμένου, καθώς του υπενθυμίζουν πως μπορεί ακόμα να είναι χρήσιμος.

caregiving

 

Φροντίστε για τη σωματική και πνευματική τους άσκηση

Η άσκηση του σώματος αλλά και του πνεύματος, όταν είναι εφικτή κρίνεται απαραίτητη ακόμα και στις μεγάλες ηλικίες. Παροτρύνετε τον αγαπημένο σας (εφόσον δεν αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα), να περπατά όσο το δυνατόν πιο συχνά, να επισκέπτεται φίλους και να κρατά τον νου του σε εγρήγορση διαβάζοντας βιβλία, λύνοντας σταυρόλεξα και γενικά κάνοντας μια δραστηριότητα που βοηθά στην διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.

Mε όποιο τρόπο κι αν αποφασίσετε να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι, οπλιστείτε με υπομονή και έχετε πάντα στο μυαλό σας πως πρόκειται για μια πράξη ανιδιοτέλειας. Μην ξεχνάτε να υπενθυμίζετε στους αγαπημένους σας πως δεν είναι μόνοι τους, εκφράστε τους την ευγνωμοσύνη και την αγάπη σας και προσπαθήστε να διατηρήσετε μια θετική στάση για τη ζωή, για να παραμείνουν κι εκείνοι αισιόδοξοι. 

 

 

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.