Αρχική / Blog / Λίγα λόγια για την τραχειοστομία

Λίγα λόγια για την τραχειοστομία

Πίσω στο blog
16/07/2020
Λίγα λόγια για την τραχειοστομία
Τραχειοστοµία ονομάζεται η εγχειρητική διάνοιξη της τραχείας και η τοποθέτηση ειδικού σωλήνα (τραχειοσωλήνας) εντός αυτής, µε σκοπό τον αερισµό του ασθενούς, παρακάµπτοντας την ανώτερη αναπνευστική οδό. Οι λόγοι που μπορεί να το απαιτήσουν ποικίλλουν. Η τραχειοστοµία µπορεί να γίνει επειγόντως σε οποιοδήποτε χώρο, όπως στην περίπτωση οξείας απόφραξης της αεροφόρου οδού ή προγραµµατισµένα στο χειρουργείο που είναι και συνηθέστερη.
 
Η τραχειοστοµία µπορεί να είναι προσωρινή, δηλαδή µετά από κάποιο χρονικό διάστηµα να ακολουθήσει σύγκλιση του στοµίου, ή µόνιµη εφ όρου ζωής, όπως σε λαρυγγεκτοµή. Για όσο διάστημα παρεμένει ανοικτό το στόμιο, η αναπνοή διενεργείται κυρίως μέσω αυτού.
 
Ενδείξεις τραχειοστοµίας

Η επέµβαση πραγματοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Σε απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού (π.χ. οίδηµα λάρυγγος) για την εξασφάλιση της βατότητας των αεραγωγών, όταν η διαστοµατική διασωλήνωση είναι αδύνατη.

2. Όταν υπάρχει σοβαρό τραύµα στο λάρυγγα.

3. Σε ριζικές επεµβάσεις του θυρεοειδούς ή του φάρυγγα και του ανωτέρου οισοφάγου.

4. Σε ασθενείς που η αναπνοή τους χρειάζεται παρατεταµένη υποστήριξη:

  • Όσοι είναι συνδεδεµένοι µε αναπνευστήρα πέραν των τριών εβδοµάδων (21 ηµέρες). Το χρονικό διάστηµα µπορεί να ποικίλλει ανάλογα µε την περίπτωση. 
  • Σε περιπτώσεις που έχουν δύσκολη αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα.
  • Σε νευρολογικά σύνδροµα. Η αδυναµία ή και η ασυνεργασία κατάποσης και ο κίνδυνος εισροφήσεων µπορεί να είναι ενδείξεις τραχειοστοµίας ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
  • Σε πολυτραυµατίες ή εγκαυµατίες.
  • Σε τέτανο.
  • Σε περιπτώσεις µε µεγάλη παραγωγή τραχειοβρογχικών εκκρίσεων και δυσχέρεια αποβολής τους σε µεγάλα και µη συνεργάσιµα άτοµα.
  • Σε διαταραχές µηχανικής του θώρακα, παρεµπόδιση διάχυσης οξυγόνου, υποστηριζόµενη αναπνοή µε αναπνευστικό µηχάνηµα.
 
Διαβάστε περισσότερα
 

Ποιά είδη τραχειοστομίας χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους

Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Ο καθαρισμός του τραχειοσωλήνα

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.