Αρχική / Blog / Λίγα λόγια για την τραχειοστομία

Λίγα λόγια για την τραχειοστομία

Πίσω στο blog
16/07/2020
Λίγα λόγια για την τραχειοστομία
Τραχειοστοµία ονομάζεται η εγχειρητική διάνοιξη της τραχείας και η τοποθέτηση ειδικού σωλήνα (τραχειοσωλήνας) εντός αυτής, µε σκοπό τον αερισμό του ασθενούς, παρακάμπτοντας την ανώτερη αναπνευστική οδό. Οι λόγοι που μπορεί να το απαιτήσουν ποικίλλουν. Η τραχειοστοµία µπορεί να γίνει επειγόντως σε οποιοδήποτε χώρο, όπως στην περίπτωση οξείας απόφραξης της αεροφόρου οδού ή προγραµµατισµένα στο χειρουργείο που είναι και συνηθέστερη.
 
Η τραχειοστοµία μπορεί να είναι προσωρινή, δηλαδή μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να ακολουθήσει σύγκλιση του στομίου, ή μόνιμη εφ' όρου ζωής, όπως σε λαρυγγεκτοµή. Για όσο διάστημα παραμένει ανοικτό το στόμιο, η αναπνοή διενεργείται κυρίως μέσω αυτού.
 
Ενδείξεις τραχειοστοµίας

Η επέμβαση πραγματοποιείται στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Σε απόφραξη της ανώτερης αναπνευστικής οδού (π.χ. οίδημα λάρυγγος) για την εξασφάλιση της βατότητας των αεραγωγών, όταν η διαστοµατική διασωλήνωση είναι αδύνατη.

2. Όταν υπάρχει σοβαρό τραύμα στο λάρυγγα.

3. Σε ριζικές επεμβάσεις του θυρεοειδούς ή του φάρυγγα και του ανωτέρου οισοφάγου.

4. Σε ασθενείς που η αναπνοή τους χρειάζεται παρατεταμένη υποστήριξη:

  • Όσοι είναι συνδεδεμένοι µε αναπνευστήρα πέραν των τριών εβδομάδων (21 ημέρες). Το χρονικό διάστημα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. 
  • Σε περιπτώσεις που έχουν δύσκολη αποσύνδεση από τον αναπνευστήρα.
  • Σε νευρολογικά σύνδρομα. Η αδυναμία ή και η ασυνεργασία κατάποσης και ο κίνδυνος εισροφήσεων μπορεί να είναι ενδείξεις τραχειοστοµίας ανεξάρτητα από το αν θα υπάρχει και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
  • Σε πολυτραυµατίες ή εγκαυματίες.
  • Σε τέτανο.
  • Σε περιπτώσεις µε μεγάλη παραγωγή τραχειοβρογχικών εκκρίσεων και δυσχέρεια αποβολής τους σε μεγάλα και μη συνεργάσιμα άτομα.
  • Σε διαταραχές μηχανικής του θώρακα, παρεμπόδιση διάχυσης οξυγόνου, υποστηριζόμενη αναπνοή µε αναπνευστικό μηχάνημα.
 
Διαβάστε περισσότερα
 

Ποιά είδη τραχειοστομίας χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ στους ασφαλισμένους

Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Ο καθαρισμός του τραχειοσωλήνα

 

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.