Η εταιρεία μας θα παραμείνει κλειστή από τις 03.05.2024 έως τις 07.05.2024 λόγω γιορτών.
Μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις τελευταίες σας παραγγελίες έως τις 30.04.2024.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 08.05.2024.

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές με Υγεία!

Αρχική / Blog / Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Πίσω στο blog
16/07/2020
Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Μετά από μια επέμβαση τραχειοστομίας/ λαρυγγεκτομής ο ασθενής καλείται να συνηθίσει σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Η αναπνοή δεν πραγματοποιείται πλέον μέσω της μύτης και του στόματος και έτσι προκύπτουν μια σειρά θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης.

Τα βασικότερα είναι τα ακόλουθα:

  1. Δυσκολία επικοινωνίας
  2. Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις
  3. Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος
  4. Θέματα αισθητικής

 

1. Δυσκολία επικοινωνίας

Α. Τραχειοσωλήνας με βαλβίδα ομιλίας

Ο συγκεκριμένος τραχειοσώληνας χρησιμεύει σε περιπτώσεις που οι φωνητικές χορδές είναι ανέπαφες, για την εκτροπή της εκπνοής προς τη στοματική κοιλότητα και την επίτευξη ομιλίας. Ο τραχειοσωλήνας μπορεί να είναι πλαστικός ή ασημένιος, με ή χωρίς αεροθάλαμο (cuff).

B. Λαρυγγόφωνο

Το λαρυγγόφωνο παράγει δονήσεις, που προσομοιάζουν τις ταλαντώσεις των φωνητικών χορδών. Ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική λαρυγγεκτομή. Η ποιότητα του φωνητικού αποτελέσματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την μετεγχειριτική κατάσταση της τραχείας του ασθενή.

Γ. Καθετήρας τραχειο-οισοφαγικός + βαλβίδα ομιλίας

Εναλλακτικά στους παραπάνω ασθενείς τοποθετείται επεμβατικά ένας ειδικός καθετήρας, ο οποίος συνδέει την τραχεία με τον οισοφάγο. Με τη βοήθεια μιας βαλβίδας ομιλίας που τοποθετείται στο στόμιο, ο εκπνεόμενος αέρας εκτρέπεται μέσω του οισοφάγου στη στοματική κοιλότητα και επιτυγχάνεται ομιλία. Ο τραχειο-οισοφαγικός καθετήρας πρέπει να αλλάζεται κάθε 6 μήνες περίπου.

Δ. Οισοφαγική ομιλία 

Η τρίτη λύση για τους ασθενείς με ολική λαρυγγεκτομή είναι η οισοφαγική ομιλία. Ο ασθενής εκπαιδεύεται από εξειδικευμένο λογοθεραπευτή να ομιλεί μετά από κατάποση ποσότητας αέρα. Είναι ένας κουραστικός τρόπος ομιλίας και δεν είναι εφικτός σε περίπτωση λοίμωξης ή φλεγμονής. 

 

2. Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις

Η υπερέκκριση βλεννών είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, λόγω της παράκαμψης της ανώτερης αεροφόρου οδού, η οποία υγραίνει, θερμαίνει και φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα. Η λύση που προτείνεται είναι η χρήση φίλτρων ύγρανσης/ θέρμανσης τα οποία υποκαθιστούν τις λειτουργίες της μύτης (φιλτράρισμα, ύγρανση και θέρμανση της αναπνοής). Για όσο χρόνο διατηρείται το στόμιο η χρήση φίλτρου κρίνεται απαραίτητη. 

Ιδίως σε περιστατικά που ο ασθενής είναι κλινήρης, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση συσκευής αναρρόφησης κατ' οίκον για την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.

 

3. Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τα φίλτρα ύγρανσης/ θέρμανσης συμβάλλουν τα μέγιστα στον περιορισμό του κίνδυνου των λοιμώξεων. Η αντικατάσταση των φίλτρων πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, συνήθως κάθε 24 ώρες, ούτως ώστε να φιλτράρεται όσο γίνεται καλύτερα ο εισπνεόμενος αέρας.

 

4. Θέματα αισθητικής

Αφού ο ασθενής επανακτήσει τις δυνάμεις του κι εφόσον και το στόμιο παραμένει ανοικτό, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις κοινωνικές του συναναστροφές βαμβακερά ή μεταξωτά καλύμματα. Φοριούνται ως φουλάρια στο λαιμό και προσφέρουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα.

 

Διαβάστε περισσότερα

Τραχειοστομία - Χορηγούμενα Είδη από τον ΕΟΠΥΥ

Πώς λειτουργεί το Λαρυγγόφωνο;

Λίγα λόγια για την τραχειοστομία

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για να έχετε μια προσωποποιημένη εμπειρία, την εξατομίκευση περιεχομένου και διαφημίσεων, την παροχή λειτουργιών social media και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας. Επιπλέον, μοιραζόμαστε πληροφορίες για τον τρόπο που χρησιμοποιείτε τον ιστότοπό μας με συνεργάτες social media, διαφήμισης και αναλύσεων.