Νέα Υπηρεσία!
Απογευματινές παραδόσεις 17:00 - 20:00 για παραγγελίες άνω των 40€, εντός λεκανοπεδίου Αττικής.
Μάθε περισσότερα εδώ!

Αρχική / Blog / Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Πίσω στο blog
16/07/2020
Υπάρχει ποιότητα ζωής μετά την τραχειοστομία;

Μετά απο μια επέμβαση τραχειοστομίας / λαρυγγεκτομής ο ασθενής καλείται να συνηθίσει σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Η αναπνοή δεν πραγματοποιείται πλέον μέσω της μύτης και του στόματος και έτσι προκύπτουν μια σειρά θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης.

Τα βασικότερα είναι τα ακόλουθα:

  1. Δυσκολία επικοινωνίας
  2. Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις
  3. Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος
  4. Θέματα αισθητικής

 

1. Δυσκολία επικοινωνίας

Α. Τραχειοσωλήνας με βαλβίδα ομιλίας

Ο συγκεκριμένος τραχειοσώληνας χρησιμεύει σε περιπτώσεις  που οι φωνητικές χορδές είναι ανέπαφες, για την εκτροπή της εκπνοής προς τη στοματική κοιλότητα και την επίτευξη ομιλίας. Ο τραχειοσωλήνας μπορεί να είναι πλαστικός ή ασημένιος , με ή χωρίς αεροθάλαμο (cuff).

B. Λαρυγγόφωνο

Το λαρυγγόφωνο παράγει δονήσεις, που προσομοιάζουν τις ταλαντώσεις των φωνητικών χορδών. Ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική λαρυγγεκτομή. Η ποιότητα του φωνητικού αποτελέσματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απο την μετεγχειριτική κατάσταση της τραχείας του ασθενή.

Γ. Καθετήρας τραχειο-οισοφαγικός + βαλβίδα ομιλίας

Εναλλακτικά στους παραπάνω ασθενείς τοποθετείται επεμβατικά ένας ειδικός καθετήρας, ο οποίος συνδέει την τραχεία με τον οισοφάγο. Με τη βοήθεια μιας βαλβίδας ομιλίας που τοποθετείται στο στόμιο, ο εκπνεόμενος αέρας εκτρέπεται μέσω του οισοφάγου στη στοματική κοιλότητα και επιταγχάνεται ομιλία. Ο τραχειο-οισοφαγικός καθετήρας πρέπει να αλλάζεται κάθε 6 μήνες περίπου.

Δ. Οισοφαγική ομιλία 

Η τρίτη λύση για τους ασθενείς με ολική λαρυγγεκτομή είναι η οισοφαγική ομιλία. Ο ασθενής εκπαιδεύεται απο εξειδικευμένο λογοθεραπευτή να ομιλεί μετά από κατάποση ποσότητας αέρα. Είναι ένας κουραστικός τρόπος ομιλίας και δεν είναι εφικτός σε περίπτωση λοίμωξης ή φλεγμονής. 

 

2. Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις

Η υπερέκκριση βλεννών είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, λόγω της παράκαμψης της ανώτερης αεροφόρου οδού, η οποία υγραίνει, θερμαίνει και φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα. Η λύση που προτείνεται είναι η χρήση φίλτρων ύγρανσης / θέρμανσης τα οποία υποκαθιστούν τις λειτουργίες της μύτης (φιλτράρισμα, ύγρανση και θέρμανση της αναπνοής). Για όσο χρόνο διατηρείται το στόμιο η χρήση φίλτρου κρίνεται απαραίτητη. 

Ιδίως σε περιστατικά που ο ασθενής είναι κλινήρης, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση συσκευής αναρρόφησης κατ' οίκον για την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.

 

3. Λοιμώξεις του αναπνευστικού

Τα φίλτρα ύγρανσης / θέρμανσης συμβάλλουν τα μέγιστα στο περιορισμό του κίνδυνου των λοιμώξεων. Η αντικατάσταση των φίλτρων πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, συνήθως κάθε 24 ώρες, ούτως ώστε να φιλτράρεται όσο γίνεται καλύτερα ο εισπνεόμενος αέρας.

 

4. Θέματα αισθητικής

Αφού ο ασθενής επανακτήσει τις δυνάμεις του, εφόσον και το στόμιο παραμένει ανοικτό, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις κοινωνικές του συναναστροφές βαμβακερά ή μεταξωτά καλλυμάτα. Φοριούνται ως φουλάρια στο λαιμό και προσφέρουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα

 

Διαβάστε περισσότερα

Τραχειοστομία - Χορηγούμενα Είδη από τον ΕΟΠΥΥ

Πως λειτουργεί το Λαρυγγόφωνο;

Λίγα λόγια για την τραχειοστομία

Μάθετε πρώτοι για τις προσφορές μας

Εγγραφείτε στο newsletter για να λαμβάνετε πρώτοι τα νέα και τις προσφορές μας
Ο λογαριασμός σας