Μετά απο μια επέμβαση τραχειοστομίας / λαρυγγεκτομής ο ασθενής καλείται να συνηθίσει σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα. Η αναπνοή δεν πραγματοποιείται πλέον μέσω της μύτης και του στόματος και έτσι προκύπτουν μια σειρά θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης.
Τα βασικότερα είναι τα ακόλουθα:
Δυσκολία επικοινωνίας
Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις
Λοιμώξεις αναπνευστικού συστήματος
Θέματα αισθητικής
1. Δυσκολία επικοινωνίας
Α. Τραχειοσωλήνας με βαλβίδα ομιλίας
Ο συγκεκριμένος τραχειοσώληνας χρησιμεύει σε περιπτώσεις που φωνητικές χορδές είναι ανέπαφες ή έχουν , για την εκτροπή της εκπνοής προς τη στοματική κοιλότητα και την επίτευξη ομιλίας. Ο τραχειοσωλήνας μπορεί να είναι πλαστικός ή ασημένιος , με ή χωρίς αεροθάλαμο (cuff).
B. Λαρυγγόφωνο
Το λαρυγγόφωνο παράγει δονήσεις, που προσομοιάζουν τις ταλαντώσεις των φωνητικών χορδών. Ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ολική λαρυγγεκτομή. Η ποιότητα του φωνητικού αποτελέσματος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό απο την μετεγχειριτική κατάσταση της τραχείας του ασθενή.
Γ. Καθετήρας τραχειο-οισοφαγικός + βαλβίδα ομιλίας
Εναλλακτικά στους παραπάνω ασθενείς τοποθετείται επεμβατικά ένας ειδικός καθετήρας, ο οποίος συνδέει την τραχεία με τον οισοφάγο. Με τη βοήθεια μιας βαλβίδας ομιλίας που τοποθετείται στο στόμιο, ο εκπνεόμενος αέρας εκτρέπεται μέσω του οισοφάγου στη στοματική κοιλότητα και επιταγχάνεται ομιλία. Ο τραχειο-οισοφαγικός καθετήρας πρέπει να αλλάζεται κάθε 6 μήνες περίπου.
Δ. Οισοφαγική ομιλία
Η τρίτη λύση για τους ασθενείς με ολική λαρυγγεκτομή είναι η οισοφαγική ομιλία. Ο ασθενής εκπαιδεύεται απο εξειδικευμένο λογοθεραπευτή να ομιλεί μετά από κατάποση ποσότητας αέρα. Είναι ένας κουραστικός τρόπος ομιλίας και δεν είναι εφικτός σε περίπτωση λοίμωξης ή φλεγμονής.
2. Άφθονες βλεννώδεις εκκρίσεις
Η υπερέκκριση βλεννών είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, λόγω της παράκαμψης της ανώτερης αεροφόρου οδού, η οποία υγραίνει, θερμαίνει και φιλτράρει τον εισπνεόμενο αέρα. Η λύση που προτείνεται είναι η χρήση φίλτρων ύγρανσης / θέρμανσης τα οποία υποκαθιστούν τις λειτουργίες της μύτης (φιλτράρισμα, ύγρανση και θέρμανση της αναπνοής). Για όσο χρόνο διατηρείται το στόμιο η χρήση φίλτρου κρίνεται απαραίτητη.
Ιδίως σε περιστατικά που ο ασθενής είναι κλινήρης, μπορεί να απαιτηθεί η χρήση συσκευής αναρρόφησης κατ' οίκον για την αποσυμφόρηση του αναπνευστικού συστήματος.
3. Λοιμώξεις του αναπνευστικού
Τα φίλτρα ύγρανσης / θέρμανσης συμβάλλουν τα μέγιστα στο περιορισμό του κίνδυνου των λοιμώξεων. Η αντικατάσταση των φίλτρων πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες των κατασκευαστών, συνήθως κάθε 24 ώρες, ούτως ώστε να φιλτράρεται όσο γίνεται καλύτερα ο εισπνεόμενος αέρας.
4. Θέματα αισθητικής
Αφού ο ασθενής επανακτήσει τις δυνάμεις του, εφόσον και το στόμιο παραμένει ανοικτό, ο ασθενής μπορεί να χρησιμοποιήσει για τις κοινωνικές του συναναστροφές βαμβακερά ή μεταξωτά καλλυμάτα. Φοριούνται ως φουλάρια στο λαιμό και προσφέρουν ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα
Διαβάστε περισσότερα
Τραχειοστομία - Χορηγούμενα Είδη από τον ΕΟΠΥΥ
Πως λειτουργεί το Λαρυγγόφωνο;
Λίγα λόγια για την τραχειοστομία
Be the first to know about our offers
Subscribe to the newsletter to be the first to receive our news and offers
Your experience on this site will be improved by allowing cookies.